Wat is een responsive website en heb jij die?

Goed leesbaar op ieder scherm

Wat is een responsive website en heb jij die?

Wat is een responsive website en heb jij die?

 

In het begin van het internet was een statische website alles wat de mensen kenden. Er bestond eigenlijk maar één soort scherm: het beeldscherm. Iedere website werd zo gemaakt dat deze prima kon worden gebruikt op een beeldscherm.

Met de komst van mobiele apparaten werd een one-for-all ontwerp echter onpraktisch. Op kleinere schermen konden niet altijd alle elementen worden weergegeven. Met diverse tussenstappen – zoals de mobiele versies van websites – kwam de oplossing: responsive webdesign.

Responsive ??

Een responsive website gebruikt slechts één ontwerp voor alle soorten schermen. Dus er hoeven geen verschillende versies van je website gemaakt te worden om deze correct op ieder scherm weer te geven.

Dat betekent niet dat wat je op je computer ziet hetzelfde zal zijn als wat je op je mobiele telefoon ziet. Het zal anders zijn, maar het is geen aparte website. Als je naar de URL kijkt, zie je dat deze nog steeds hetzelfde is. De kern is dat het display zich aanpast aan het scherm van de gebruiker. Het ontwerp van de website reageert op de “eisen” van uw apparaat. Mogelijk zie je enkele wijzigingen in de mobiele versie t.o.v. de niet-mobile versie.

Responsive webdesign verwerkt de veranderingen tussen de verschillende schermen. Het past zich aan de resolutie, oriëntatie en scriptmogelijkheden. Als gevolg hiervan zal een website er goed uitzien, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.
Een responsive website past zich overigens niet alleen aan het scherm aan, maar aan het hele apparaat. Een gebruiker met een mobiele telefoon heeft een touchscreen, dus daar moet jouw website zich ook aan aanpassen.

 

Heb je een responsive of niet-responsive website?

Weet je niet zeker of je een responsive webdesign gebruikt? Er zijn twee manieren om het te testen.

Een manier is om het zelf te controleren. Pak je laptop en mobiele telefoon en laad je site op elke. Als alternatief kun je een online tool gebruiken die laat zien hoe jouw website eruit ziet op verschillende apparaten. Als het er op mobiel goed uitziet – leesbare tekst op het scherm van de smartphone is het meest bepalend daarin – heb je een responsive webdesign.

Hieronder een paar schermafdrukken van een responsive gemaakte website (vóór en ná).

OUD – Niet-responsive website

sonneneck-zueschen.de-oud-desktop

NIEUW – Responsive website

sonneneck-zueschen.de-nieuw-desktop

OUD en NIEUW – op een smartphone

Als alternatief kun je een online tool gebruiken die laat zien hoe jouw website eruit ziet op verschillende apparaten.

Google heeft een “Mobile-Friendly Test” die controleert hoe mobiel geoptimaliseerd jouw website is. Het geeft zelfs informatie over eventuele problemen die het aantreft tijdens de beoordeling ervan.

Wat is een responsive website en heb jij die?

Waarom een responsive website?

Waarom heb je eigenlijk een responsive design nodig? Een website met responsive webdesign helpt zowel jouw website als jouw bedrijf op verschillende manieren

 

Weergave media 

Afbeeldingen en video’s zijn een essentieel onderdeel van een webpagina. Ze voegen waarde toe aan de inhoud, ondersteunen teksten, geven context en kunnen de gebruikers meer informatie verstrekken.
Om die reden moeten ze ook responsive zijn. Door een perfecte weergave hebben ze een sterk positief effect op de gebruikerservaring.

Alle media kunnen de lay-out breken en hebben ook invloed op de laadtijden. Een desktop kan zonder problemen een grote afbeelding laden, maar op een mobiele telefoon kan het een probleem vormen.

Responsive webdesign lost deze problemen op. Het heeft regels in de CSS die bepalen wat er met de afbeelding gebeurt wanneer deze in verschillende instellingen wordt bekeken.

 

Gebruikerservaring

Je hoeft niet alleen gebruikers te verleiden om naar jouw site te gaan. Je moet ze “binden”, zodat ze blijven of een andere keer terug komen. Een niet-responsive website is de beste manier om bezoekers weg te jagen. Het laat een negatieve indruk achter op de bezoekers omdat de website er onprofessioneel uitziet.

Een functionele website met vlotte navigatie en naadloze elementen zorgt voor de beste ervaring. Jouw bezoekers kunnen zonder veel moeite vinden wat ze zoeken.
Ze hoeven niet in te zoomen of naar de zijkanten te scrollen om een ​​afbeelding of een ander element te bekijken. Dit maakt de inhoud veel gemakkelijker te zien en zorgt voor een algehele positieve ervaring.

 

Mobiele gebruikers

Tegen 2025 zal ongeveer driekwart van  de internetgebruikers  via een mobiele telefoon internetten. Dat komt neer op 3,7 miljard mensen. Momenteel gebruiken de meeste internetgebruikers een mobiel apparaat in plaats van een desktop of laptop. 51% van de wereldwijde basis zijn smartphonegebruikers.
Dit betekent dus dat jouw website geschikt moet zijn voor al deze potentiele bezoekers. Een niet-responsive website zal het merendeel van de internetgebruikers verliezen aan voor wel-responsive websites. Je hebt minder publiek omdat het aantal mensen dat hun desktop gebruikt, afneemt.

Met een responsive website speel je in de op de huidige situatie en is jouw website ook toekomstbestendig.

 

SEO

Zoekmachines beoordelen websites ook o.b.v. responsive webdesign. Simpel gezegd scoren responsive websites veel beter in de zoekresultaten dan de niet responsive websites.

Waarom doen zoekmachines dat? Het antwoord is simpel: de zoekmachine wil alleen de beste ervaring voor zijn gebruikers en dat gebeurt meestal op mobiel. Google wil bijvoorbeeld websites laten zien die de zoekers de beste ervaring zullen geven. Hierdoor komen websites met een responsive design hoger in de zoekresultaten.

Een andere manier waarop een responsive ontwerp de  SEO van jouw website beïnvloedt,  is via de laadsnelheid van de pagina. Als de elementen niet zijn geoptimaliseerd of niet reageren, duurt het langer om te laden op kleinere apparaten. Dit benadeelt de zoekresultaten voor jouw website.

 

Webbeheer

Het beheren van één website is al moeilijk genoeg. Laat staan dat je van dezelfde website 2 of meer versies moet beheren én dus gelijk houden qua teksten, afbeeldingen , etc. Jouw webbeheerteam zal de hele tijd moeten jongleren met verschillende versies van uw site. Elke keer dat je zelfs maar één detail moet bijwerken, moet je er voor zorgen dat je hetzelfde doet voor alle andere versies.
Als je het uiterlijk van jouw website moet vernieuwen, heeft de mobiele versie ook een opknapbeurt nodig. Op termijn zal dit te tijdrovend blijken. Het is gewoon ondoenlijk.

Responsive design elimineert dit soort inefficiëntie. Je hoeft maar één webadres te onthouden en bij te houden.

 

Kostenefficiënt

Het beheren van slechts één website betekent ook dat je kunt besparen. Hoewel een responsieve website van hoge kwaliteit u misschien in eerste instantie meer kost, is het op de lange termijn efficiënter en dus kosten besparend.

Het vernieuwen van één website kost minder dan het updaten van twee of meer. Het inhuren van een webmanager kost ook minder als er maar één website hoeft te worden onderhouden.

Je bespaart ook tijd. Als je een update moet uitvoeren, hoef je maar naar één website te gaan. Het kost je geen tijd meer, dus je kunt direct weer aan andere belangrijke zaken beginnen.

Ga voor een responsive website

Als je nog steeds een niet-responsieve website hebt, wordt het hoog tijd dat je overstapt naar een responsive design. De meeste van jouw concurrenten hebben al een responsive website. Zorg er dus voor dat je niet achterop raakt.

Neem daarom contact met ons op en binnen korte tijd heb je dan een uitstekende responsive website.

Email

info@yourwebmaker.eu

Adres

Van Nelleweg 1
3044 BC  Rotterdam