Stappen voor de bouw van je website
De stappen voor de bouw van je website
Om tot een goed eindresultaat te komen zijn dit de stappen:
- Eisen en wensen website
- Functioneel ontwerp*
- Technisch ontwerp*
- Grafisch ontwerp*
- Bouw en ontwikkeling
- Testen
- Oplevering
- Nazorg
* Bij een relatief klein project worden deze stappen
samengevoegd in een plan van aanpak.

Eisen en wensen website
Als je een website wilt (laten) bouwen is het nodig dat je zelf tevoren een aantal dingen doet of bedenkt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil je precies bereiken met je website? Een paar voorbeelden:
- Informatie over jou of jouw product(en)
- Naamsbekendheid van jou of jouw bedrijf
- Webwinkel
- Etalage voor jouw media zoals foto’s, video, afbeeldingen, NFT’s
- Hobby of interesse delen met anderen
- Goed doel
- Vindbaarheid / SEO
- Etcetera
Zoals je ziet, overlappen diverse doelen elkaar en dat is prima. Belangrijkste is dat je ze bedenkt. Het beste is in een paar zinnen op te schrijven wat je hebt bedacht en wat je wilt bereiken met jouw nieuwe website. Hieruit komen de stappen voor de bouw van je website voort.
Denk daarnaast ook goed over na wat voor informatie je op je website wilt en hoe je de pagina’s wilt indelen. Zet die plannen en wensen op papier, bijvoorbeeld
- Moet de website formeel worden of juist niet? Ofwel overal de u-vorm of wordt er getutoyeerd?
- Heb je een huisstijl?
- Wat wordt de hoofdkleur en wat worden de bijkomende kleuren (bijvoorbeeld de kleur van een knop die verandert als je er met de muis overheen gaat)
- Heb je een logo? Zo nee, heb je daar ideeën voor?
- Heb je goede, scherpe foto’s?
- Welk lettertype?
Lukt het je niet dit te bedenken en/of op te schrijven dan helpen we je daarbij. Dan zetten wij de stappen voor de bouw van je website op een rijtje.
Kies een domeinnaam. Het is een belangrijk onderdeel van jouw website. Probeer hierin – als het kan – jouw bedrijfsnaam en hoofddoel te verwerken, Dit komt de online vindbaarheid van je website in zoekmachines zeer ten goede komt en zal klanten ook sneller zal aanspreken.
Stel: je bent bakker en plaatst op de site een blog waarin je tips geeft over het bakken van speciaal brood. Een url als ‘www.bakker.nl/zo-maakt-u-speciaal-brood’ zegt een potentiële bezoeker waarschijnlijk meer dan ‘www.firmafluitekruid.nl/zo-maakt-u-speciaal-brood’.
Denk bij de domeinnaam ook na over de extensie. Kies je voor .nl, .com of een andere extensie?
Als je verwacht (in de toekomst) ook internationaal te gaan, is het verstandig ook meteen een .com- of .eu-adres te registreren. Is dat niet zo, dan is een .nl-extensie wellicht geschikter.
Wij ondersteunen je – indien nodig – bij het vastleggen van de domeinnaam.
Functioneel ontwerp*
Aan de hand van de eisen en wensen website wordt een functioneel ontwerp (FO) gemaakt. Een functioneel ontwerp bevat aan de ene kant richtlijnen voor ontwikkelaars en programmeurs die belast zijn met het ontwikkelen van jouw website en aan de andere kant geeft het jou een beeld van hoe de website eruit zal zien.
Een FO biedt duidelijke richtlijnen hoe jouw website of webshop uiteindelijk eruit zal zien. Het is een visueel hulpmiddel. Belangrijk is dat ook jij als klant moet kunnen begrijpen waar het allemaal om gaat. We kunnen dus geen functioneel ontwerp maken, dat te technisch beschreven is. Een FO hangt vooral af van de eisen en de wensen van jou, onze klant. Het FO geeft onder andere aan wat de verschillende onderdelen moeten zijn en welke prioriteit genieten.
Technisch ontwerp*
Aan de hand van het functioneel ontwerp wordt een technisch ontwerp (TO) gemaakt. In het technisch ontwerp wordt beschreven hoe de website technisch zal worden opgebouwd. Wij werken standaard met het Content Managment Systeem (CMS) “wordpress”. Dit is in ons TO de basis en aan de hand van het FO zal het TO worden opgebouwd.
Grafisch ontwerp*
In het grafisch ontwerp (GO) wordt de grafische kant van de website bepaald. Huisstijl, kleuren, logo, font, fontgrootte, etcetera. Dit wordt hier voordat met de bouw begonnen wordt vast gelegd.
* Bij een relatief klein project worden deze stappen samengevoegd in een plan van aanpak.
Bouw en ontwikkeling
Nadat jij het FO, TO en GO hebt doorgenomen en goed gekeurd starten wij met de ontwikkeling en bouw van jouw website. Dit gebeurt in een online omgeving, die wordt afgeschermd voor de buitenwereld met inloggegevens. Ofwel: door in te loggen kun je a la minute de vordering van de bouw van de website volgen, terwijl niemand anders mee kan kijken.
Testen
Na de bouw wordt de website in test opgeleverd. Dit betekent dat zowel wij als jij de website gaan testen door deze simpelweg te gaan gebruiken. Van browsen tot formulieren invullen en verzenden, alles wordt getest. Eventuele fouten of tekortkomingen worden vastgelegd en opgelost. Daarna volgt een nieuwe ronde van tests.
Oplevering
Nadat alles tests en eventuele fouten of tekortkomingen zijn opgelost, wordt de website opgeleverd. Dit is ook het moment dat wij aan jou een factuur sturen voor de (op)geleverde werkzaamheden. De website wordt nu niet meer “verborgen” achter een inlog account. De website is gewoon bereikbaar voor iedereen op het internet.
Nazorg
Nadat de website is opgeleverd zorgen wij nog voor nazorg. Ondanks uitgebreid testen kan het toch nog voorkomen dat er onverwachts zich problemen voordoen. In dat geval ondernemen wij gelijk actie en zullen zorg dragen dat de problemen met de website worden opgelost.