Jouw website verhuizen.
Met uitleg en dringend advies
Jouw website verhuizen naar een andere hostingprovider kunnen wij voor je verzorgen. Maar er zijn diverse mogelijkheden.
Een website bestaat voor jou als website eigenaar grofweg uit een aantal onderdelen:
- De domeinnaam
- De website
- De email (één of meerdere emailadressen)
Achtergrondinformatie
Je kunt deze onderdelen tegelijk of afzonderlijk verhuizen. Maar eerst wat achtergrondinformatie voordat je besluit hoe je wilt verhuizen.
De domeinnaam en DNS
De domeinnaam heb je ooit geregistreerd bij een hostingprovider. Bij die hostingprovider draait jouw Domain Name Server (DNS). De DNS regelt dat jouw domeinnaam automatisch wordt verwezen naar de webserver en jouw emailadressen automatisch worden verwezen naar jouw mailserver. Heel vaak staan de DNS en de webserver en de mailserver bij dezelfde hostingprovider.
De webserver
Op de webserver staat jouw website. Als iemand in zijn of haar browser jouw domeinnaam intypt, regelt de DNS dat de website bezoeker bij jouw webserver en dus op jouw website terecht komt.
De mailserver
Op de mailserver staat de email die bij jouw domeinnaam hoort. Dus bijvoorbeeld “info@jouwdomeinnaam.nl”. Als iemand in zijn of haar emailprogramma een email naar één van jouw emailadressen stuurt, regelt de DNS dat de email wordt verstuurd naar jouw mailserver.
Je kunt jouw domeinnaam hebben ondergebracht bij hostingprovider A, terwijl jouw webserver draait bij hostingprovider B. In dit geval wordt jouw domeinnaam in de DNS bij hostingprovider A doorverwezen naar de webserver bij hostingprovider B.
Er zijn 3 mogelijkheden om te uit te kiezen voor het verhuizen van Jouw website.
De 3 mogelijkheden
- DNS en webserver en mailserver bij 1 hostingprovider (afbeelding 1)
- DNS bij hostingprovider A en webserver + mailserver bij hostingprovider B (afbeelding 2)
- DNS bij hostingprovider A en webserver bij hostingprovider B en mailserver bij hostingprovider C (afbeelding 3)
Ons dringend advies
Ons dringend advies is optie 2. Breng de domeinnaam en dus de DNS onder bij een grote hostingprovider en breng de webserver en mailserver onder bij een andere hostingprovider. De DNS is cruciaal want daarin kun je instellen waar jouw webserver en waar jouw mailserver staat. Als je de DNS bij een andere partij onderbrengt dan je webserver en mailserver kun je jouw webserver en mailserver bij iedere andere willekeurige hostingprovider onder brengen, van groot (meestal wat duurder) tot klein (goedkoper en zelfs budget hostingproviders)
Extra kosten bij optie 2
De extra kosten vallen enorm mee. Over het algemeen betaal je voor een .nl domein gemiddeld 10 euro per jaar. Voor een .eu of .com domein ligt dat gemiddeld op 15 euro per jaar. Jaarlijks wordt de domeinnaamregistratie verlengd voor ongeveer dat bedrag.
Eenmaal geregistreerd beschik je ook direct voor de DNS, waar je de nodige instellingen kunt invoeren.
Overigens is optie 3 wel een stuk duurder, want dan heb je een 3e hostingprovider nodig. Daar heb je een account voor de mailserver en een mailserver kost per jaar een stuk meer.
Waarom deze constructie?
Optie 2 voorkomt afhankelijkheid van één partij. Mochten er problemen ontstaan met die ene partij dan kun je er heel gemakkelijk en zonder al te veel problemen zelf actie op ondernemen, zodat jouw website en email gewoon door blijft draaien. Optie 3 voorkomt overigens ook afhankelijk van één partij, maar is aanzienlijk duurder dan optie 2.
Alles onder brengen bij één hostingprovider is vanuit technisch oogpunt gezien misschien wel het gemakkelijkst, maar ook het meest risicovol. Als die hostingprovider, om welke reden dan ook, er mee stopt – soms heel plotseling – dan heb je in één klap geen website(s) en geen email meer. Omdat je dan ook niet meer bij jouw DNS kunt, kun je daarin ook niet instellen dat jouw webserver en mailserver bij een andere, nieuwe hostingprovider staat vanaf dat moment.
Door de DNS en je website en email te scheiden van elkaar, kun je op een bepaald moment heel eenvoudig in de DNS instellen dat je webserver en mailserver niet meer bij je huidige hostingprovider staan, maar vanaf dat moment bij een andere hostingprovider.
Een grote hostingprovider is heel vaak een groot bedrijf en niet een klein bedrijf of eenmanszaak. Bij een klein bedrijf is er altijd de kans dat zo’n bedrijf onverwacht ophoudt te bestaan. Denk aan een faillissement of bijvoorbeeld langdurige uitval van de enige werknemer (de eenmanszaak). Dit kan betekenen dat de DNS ook wordt gestopt. En dat betekent weer dat jouw website niet meer wordt gevonden: de DNS verwijst niet meer naar jouw webserver en ook niet meer naar jouw email.
Staat jouw website en email bij een andere hostingprovider en stopt die hostingprovider – om welke reden dan ook – er mee dan kun je heel eenvoudig bij een nieuwe hostingprovider jouw website en jouw email onder brengen. Overigens moet je dan wel gezorgd hebben voor goede backup’s.
Daarna stel je in de DNS in bij welke nieuwe hostingprovider jouw website en email staat en vanaf dat moment wordt door de DNS naar die nieuwe omgevingen verwezen.
Ook andersom
Het kan uiteraard ook voorkomen dat je niet tevreden bent over de hostingprovider waar je je domeinnamen hebt ondergebracht. Dat is in precies zoals in het geval van optie 2 net zo eenvoudig op te lossen. Maak een account bij een andere hostingprovider en verhuis je domeinnaam daarheen. Daarna even in de nieuwe DNS instellen waar de webserver en mailserver staan en dat is alles.
Verhuizen
Wij kunnen jouw domeinnaam (en dus de DNS) verhuizen naar een grote hostingprovider. Wij hebben vele domeinnamen ondergebracht bij Mijndomein.nl. Een prima en betrouwbare hostingprovider, die gespecialiseerd is in domeinnamen en DNS.
Verhuizen van jouw webserver en email kan naar iedere hostingprovider. Wij hebben zeer goede ervaringen met diverse hostingproviders.
Wij zijn zelf geen hostingprovider. Niet voor domeinnamen en niet voor webserver of email.
Vraag je verhuizing aan
Wil je jouw domeinnaam, webserver en email verhuizen? Neem contact met ons op. Zie daarvoor de gegevens hieronder.
info@yourwebmaker.eu
Adres
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam